Fællesspisning

Fællesspisningen er en vigtig ingrediens i Landsby-livet. Her hygger vi og taler sammen og kan følge lidt med i hinandens dagligdag. Vi har som hovedregel fællesspisning tre dage om ugen.

Man tilmelder sig fællesspisningen de dage, hvor man har lyst. Et måltid mad koster 25 kr. for voksne og 15 kr. for børn over 3 år. Børn under 3 år er gratis. Typisk deltager 50-70 personer i fællesspisningen. For os alle er fællesspisningen en kæmpe stor hjælp i hverdagen, da det frigiver den enkelte familie tid, hvor man jo ellers vil stå med indkøb, madlavning og oprydning.

Vi laver mad sammen
Vi laver mad til fællesspisning i madhold. Pt. er vi 7 madhold, dvs. hvert madhold er ansvarlig for fællesspisning ca. hver 7. uge. Man melder til driftsgruppen for fællesspisning, om man ønsker at være på madhold med sin partner (fx afhængig af, hvad der passer bedst i forhold til børnepasning). På madholdet planlægger man, om man laver mad sammen med sin partner eller en anden fra bofællesskabet. De enkelte maddage planlægges typisk fra uge til uge, op til det enkelte madhold.

Det kan i begyndelsen måske lyde helt uoverskueligt at lave mad til så mange mennesker. Men man vænner sig faktisk ret hurtigt til det. Og da vi har et velindrettet industrikøkken og hjælper hinanden, går det efterhånden ok nemt.

Fællesspisningen foregår ikke i skolernes ferier, ud over det, man evt. selv tager initiativ til. De fleste familier er med i madordningen, men nogle har valgt den fra eller søgt orlov af forskellige grunde.

Vi spiser sammen
Fællesspisningen er en hyggelig og social hverdagsrutine, hvor børn og voksne mødes og hygger sig sammen. Der er nogle få og enkle tips, der gør fællesspisningen til en god oplevelse for alle:

- Man sidder klar ved bordene kl. 18.15, når maden præsenteres

- Man rejser sig tidligst 20 min. efter maden er serveret, dvs. typisk kl. 18.35 – det gælder også børn

- Børn leger på 1. sal eller udenfor – dvs. ikke i stueetagen – mens andre spiser færdig

- Man rydder sit eget bord for service, skåle, vandkander mv. – det er en god hjælp for køkkenholdet

- Børn og deres forældre er selv ansvarlige for at rydde op på 1. salen efter leg

- Hvis man ønsker at hente maden som take away, bestilles det senest 45 min. før spisetid.

Annoncering af menu og tilmelding til mad
Menuen annonceres af køkkenholdet senest torsdag aften kl. 20 i ugen før, man laver mad. Tilmeldingsfristen varsles af køkkenholdet, men er som regel søndagen inden madugen kl. 20. Hvis man ønsker at tilmelde sig senere, kan man spørge madholdet, om det kan nås. Hvis man varsler særlig tidlig tilmelding, er det god skik at melde det ud på Sharepoint og facebook. Hvis man planlægger en menu med en forhøjet pris i forhold til standardpriserne, skal det varsles sammen med menuen. Man kan vælge at tilmelde sig maden som take away og hente maden i køkkenet kl. 18.15.

Rengøringstjanser
Ud over at lave mad og rydde op efter maden er der nogle rengøringstjanser fordelt hen over ugen, som madholdet skal tage sig af.

Afregning
Man lægger selv ud for sine indkøb. Efter overstået madtjans gør man regnskabet op og sender en mail med oplysning om dato for madlavning, budget (dvs. tilmeldte x prisen pr. hoved) og forbrug, hvis man har brugt mindre end budget. Et par gange om året gøres det op, om man skylder penge eller får penge retur fra madkassen.